Waarin Tony Judt de sociaal-democratie van jaren werk voorziet

Carel Peeters

In The Guardian werd de voorpublicatie uit het nieuwe boek van de Engels-Amerikaanse historicus Tony Judt What is to be done? genoemd, een omineuze en ironische titel die bedoeld is om herinneringen op te roepen aan Wat te doen?, het boek van Vladimir Iljitsj Lenin uit 1902 waarin hij de communistische partij opvoert als een elite van beroepsrevolutionairen die als voorhoede van het proletariaat moest gaan optreden.

Judts boek, Ill Fares the Land. A Treatise on Our Present Discontent, is niet vrij van suggesties voor wat er sociaal, cultureel en politiek zou moeten gebeuren in Engeland, Europa en Amerika (‘we cannot go on living like this’), maar die ademen allerminst de geest van de straffe Lenin.

Wie de hoofdstukken over de communisten Louis Althussser en Eric Hobsbawn kent uit zijn boek De vergeten twintigste eeuw weet dat Judt zich erover blijft verbazen dat zulke intelligente mensen jarenlang hebben kunnen geloven in iets wat zo evident verkeerd was. Ze werkten er...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie