Croniqueur

Carel Peeters

CarelPeeters

Carel Peeters (1944) werkt sinds 1973 bij Vrij Nederland en stond aan de wieg van de maandelijkse boekenbijlage die in 1990 veranderde in de wekelijkse Republiek der Letteren. In 1997 en 1998 was Carel Peeters hoofdredacteur a.i. van Vrij Nederland. Voor zijn komst naar VN was hij redacteur van Elseviers Literair Supplement.

Van 1987 tot 1992 was Peeters bijzonder hoogleraar in de literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij schreef een flink aantal essaybundels, waaronder Het avontuurlijke uitzicht (1976), Pakhuis De Tandeloze Tijd (over de romancyclus van A.F.Th. van der Heijden, 1998), Dit heerlijk zwalken (2001), De denkersclub (2004) en Gevoelige ideeën (2008). In 2013 verscheen Het wonderland van Lewis Carroll.

In 1978 won Peeters de Lucas Ooms Prijs en in 1982 de CPBN Prijs voor de Boekenbijlage van Vrij Nederland. In 1984 werd hij onderscheiden met de Wijnaendts Franckenprijs voor zijn boek Houdbare Illusies. In 2008 ontving hij de vijfjaarlijkse Jacobsonprijs voor zijn verdiensten als essayist, criticus en literair redacteur.

Laatste publicaties

Assepoester in de oorlog

In het tweede deel van Hanny Michaelis’ oorlogsdagboek 1942-1945 wordt duidelijk dat het verloren jaren voor haar zullen worden, terwijl ze juist zo wereldveroverend voor de wereld klaar stond.

VN mei 2017
Carel Peeters' literaire kroniek

De schrijver van 'Homo Deus' heeft niets met mensen

'Homo Deus' van Yuval Noah Harari wordt alom bejubeld, maar niet door Carel Peeters. Wat, de denkende mens overbodig? 'Er zijn heel wat pagina’s dat je denkt met een satiricus te maken te hebben.'

De dame tussen de patriotten

Het Hodshon Huis in Haarlem is genoemd naar Keetje Hodshon, een rijke dame uit de tijd van de Nederlandse patriotten. Erg veel is er niet over haar bekend, maar genoeg om geïntrigeerd te raken.

Ook plezier heeft zijn filosofie

Kan een boek over ‘de filosofie van het plezier maken’ meer bevatten dan een opsomming van festivals, kermissen en dansparty's? 'Leuk hè' van Michael Foley wel.