Harm Ede Botje houdt voor ons in de gaten welke verhalen over vlucht MH17 verschijnen buiten ons eigen blad. Deel 2: Vanaf welke locatie werd de raket precies afgevuurd?
Op Ukraine@war verscheen een foto van het vermeende rookspoor van de raket.Op Ukraine@war verscheen een foto van het vermeende rookspoor van de raket.

Volgens de Amerikaanse overheid is de raket afgevuurd op MH17 ergens in de buurt van de dorpen Torez en Sniznhe, die in handen zijn van de separatisten. Ze baseren hun oordeel op een analyse van de rookpluim en de route van de raket zoals die te zien zou zijn op beelden van Amerikaanse spionagesatellieten, beelden die overigens niet zijn vrij gegeven. Vanaf welke locatie en door wie de raket precies is afgevuurd? ‘Dat zijn miljoen-dollar-vragen,’ zei een anonieme medewerker van het Pentagon afgelopen week in The New York Times.

Dat mogelijk BUK-lanceerinstallaties in of rond Snizhne stonden is niet vreemd. De BBC berichtte op 15 juli over hevige aanvallen door straaljagers van de Oekraïense luchtmacht op het door de rebellen...