Bij VN

Vroeg of laat zal een malloot over een piemel beginnen

Robert van de Griend
Foto: Alec

Esma Linnemann schreef een moedig stuk. Een zeer persoonlijk verhaal waarin ze openlijk twijfelt. Alleen al dat laatste verdient bewondering in een tijd waarin de granieten overtuiging elk debat domineert.

Het stuk draait om de vraag welke conclusies Linnemann moet verbinden aan de aanrandingen in Keulen. Ze wil zo graag genuanceerd blijven, maar wil tegelijkertijd de feiten niet negeren – niet in de laatste plaats omdat ze zelf herhaaldelijk slachtoffer is geweest van ongewenste intimiteiten door moslimjongeren. Ondertussen ontdekt ze dat tegenover elk relativerend onderzoek waaraan ze zich vastklampt weer een ander onderzoek staat. Linneman komt er niet helemaal uit, maar dat is juist het sterke van het verhaal. Haar worsteling prikkelt de gedachten meer dan de zoveelste panklare mening.
Pijnlijk genoeg valt nu al te voorspellen welke panklare meningen haar straks op Twitter te beurt zullen vallen. Het ene kamp zal haar politieke correctheid verwijten, het andere zal haar...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials