28-07-2007
door Harm Ede Botje

‘Op dit moment ben ik een ambteloos burger, mijn uniform heb ik uitgetrokken, ik heb zelf mijn adreskaartjes laten drukken. De afgelopen twee weken heb ik een intensieve cursus Frans gevolgd, een afscheidscadeau van het ministerie van Defensie. Ik merkte tijdens mijn verblijf in Congo dat ik daar nog wel wat aan kon schaven. Terug in Nederland: het is een hele overgang na twee jaar Congo waar ik aan het hoofd stond van een divisie van vijftienduizend militairen uit India, Pakistan en een groot aantal andere landen. Ik ben nu voor niemand meer verantwoordelijk, alleen voor mezelf.

De afgelopen vijftien jaar heb ik veel in het buitenland gewerkt. In Cambodja, Bosnië, Ethiopië en Eritrea. In New York was ik voor mijn vertrek naar Congo twee jaar de militaire adviseur van secretaris-generaal Kofi Annan. Ik heb nergens meer gruwelijkheden gezien dan in Congo. Mensen die opgesloten werden in hutten en levend verbrand, dorpen die werden uitgemoord, mensen...