HanTing heeft een menu op de kaart, gecomponeerd volgens de Chinese 5-elementenleer.

Mijn tong is weinig beslagen. Dat is niet goed. Ik heb tandafdrukken in de zijkant van mijn tong staan. Ook niet goed. Chef Han Ji legt drie vingers op de binnenkant van mijn polsen en drukt ze om en om harder of minder hard in. Hij kan aan mijn aderen voelen hoe het met mijn organen gesteld is. Vervolgens kan hij zeggen wat ik moet eten om te zorgen dat het beter gaat.

Han Ji is chefkok van Chinees restaurant HanTing (zijn vrouw heet Ting) in Den Haag. Hier vind je geen ambachtelijk gefiguurzaagde wortelschijfjes, maar exquise gerechten van het hoogste niveau. Ze hebben een Michelinster. Sinds kort staat er een menu op de kaart dat is gecomponeerd volgens de Chinese 5-elementenleer.

Die vijf elementen zijn geen tastbare waarheden, ze zijn een houvast om de allesomvattende Chinese voedingsleer uit te leggen. Of beter gezegd: om die te bestuderen, zegt Han. Maar eerst moeten we twee dingen...