Naar beneden vliegen, en daarna heel hard omhoog trappen. Als mijn beste vriendin en ik broodjes wilden halen aan de andere kant van het spoor, moesten we op de fiets een tunnel door. Een spoor steek je niet zomaar over.

Ik groeide op om de hoek van Station Utrecht Overvecht, geopend in 1968. Het contrast tussen de twee kanten van het spoor is groot. Aan de noordkant van het spoor liggen drie van de vier probleemwijken van Utrecht. Aan de zuidkant vind je populaire wijken als Tuindorp (door een buurtgenoot van mij omschreven als ‘The Shire’), Wittevrouwen en het stadscentrum.

Vanuit de binnenrijdende trein zie ik hoe zich door het ene raam jaren dertig-woningen aftekenen en aan de andere kant hoogbouw het uitzicht belemmert. Onder het station door lopen kan sinds 2015 alleen door in- en uit te checken met een ov-chipkaart. Een aantal grote wegen doorkruist het spoor, maar in de praktijk vonden in mijn jeugd weinig kinderen dagelijks de weg naar de andere kant van het spoor,...