Arabische Media

Eens per maand open ik het raam voor u naar de arabische wereld met al haar opmerkelijkheden, rare gebeurtenissen en verborgen parels. Aan de hand van wat er in de media speelt, schets ik zo een beeld van een regio die grote invloed heeft op de rest van de wereld.

In mijn voorlaatste column ‘Pedoprofeet’ verwees ik bijvoorbeeld naar de website van de Egyptische islamitische geestelijk leider Yusuf al-Qaradawi, waarop hij zich tegen vrouwenbesnijdenis en Jodenhaat keert. Op internet leidde het stuk tot veel discussie: hoe haalde ik het in mijn hoofd Qaradawi neer te zetten als een gematigde figuur? Meteen werd er gelinkt naar een fragment van Qaradawi, die – ten tijde van de aanvallen op Gaza – sprak over de Holocaust als een straf van God voor de Joden en de wens uitsprak in Israël te sterven en Joden te doden. Tja, daar zat ik dan. Qaradawi heeft dus nogal last van stemmingswisselingen. Niets onmenselijks is moslims vreemd.

Daarmee was de kous af, zou u denken....