Arabische media

Elke keer als het onderwerp van de vele schotels in het straatbeeld aan bod komt of de vermeend negatieve in­­vloed van de Arabische satellietzenders, pak ik onmiddellijk mijn zeepkist erbij om maar weer eens te vertellen hoe groot de emancipatoire invloed van televisie is geweest op de Arabische wereld. Het is enorm snel gegaan. Daar waar ik tien jaar geleden nog moe werd van die typisch Arabische vriendelijkheid, val ik nu soms van mij stoel. En blij dat ik ervan word! Het aantal Arabische satellietzenders is enorm gegroeid en er komen er steeds meer bij. De meest recente aanwinst is Zawaj TV, een zender die mannen en vrouwen met elkaar in contact brengt om te trouwen. Een soort daten via de televisie. De zender was meteen enorm populair.

Wat ook erg populair is, zijn de belprogramma’s en de sms-berichtjes die mensen kunnen versturen en die onderin beeld nonstop doorlopen.

Een aantal zenders waarschuwt dat ongepaste sms’jes niet geplaatst worden, maar Rotana...