01-12-2007
Door Hassnae Bouazza

Salman Rushdie nam tijdens het Crossing Border Festival afstand van iedereen die de eigen cultuur zuiver wil houden. ‘Ik voel me bijvoorbeeld beledigd door Dan Brown, maar hij hoeft van mij niet dood. Hij mag zelfs blijven schrijven van me.’

‘Als mensen beginnen over het zuiver houden van de cultuur; zuiveren, schoonmaken, dan wordt het gevaarlijk. Kijk maar naar de recente geschiedenis in Europa en de etnische zuiveringen. Ik ben tegen schoonmaakmiddel en vóór vuil.’

Aldus sprak Rushdie. De auteur die de status heeft verworven van een rockster was op Crossing Border en werd daar geïnterviewd. Rushdie was in vorm en gaf het zeer gemixte publiek waar voor zijn geld: anekdotes over zijn jeugd en acteerervaringen, Macchiavelli, het oude Venetië en zijn Arabische invloeden, zijn ballingschap uit India. Het kwam allemaal (en nog veel meer) aan bod, gelardeerd met veel humor. Hier was niet slechts een auteur aan het woord, maar een showman, een...