Alain Ducasse heeft wereldwijd de meeste Michelinsterren achter zijn naam staan. Hij is na Paul Bocuse misschien wel de belangrijkste nog levende Franse chef-kok.

Over zo’n man kun je niets lelijks zeggen. Ik ga het toch doen: de striptekeningetjes van Ducasse en zijn co-auteur Paule Neyrat bij elk van de 190 recepten in Puur natuur op tafel zijn verschrikkelijk flauw. En in de recepten staan de kleine lettertjes dicht op elkaar, ingrediënten krijgen in de lopende tekst een ander kleurtje bij wijze van ingrediëntenlijst. Dat komt de leesbaarheid niet ten goede. Maar daar houdt de kritiek dan ook wel op.

Puur natuur is een compleet basiskookboek met degelijke recepten. Ze zijn tamelijk eenvoudig (dat is ook de bedoeling, getuige de ondertitel ‘190 recepten voor eenvoudige, gezonde en lekkere gerechten’). Maar eenvoudig betekent niet saai. Tussen de pesto en hummus vind je ook schelpdierenpuree met zeewier. Granen, soepen, groenten, vis, gevogelte, vlees en zoetigheid...