De Israëlische chef kok Yotam Ottolenghi stelde voor Vrij Nederland een kerstdiner samen.

Ottolenghi maakte een selectie uit recepten die hij eerder publiceerde in The Guardian, waar hij een wekelijkse rubriek heeft.

In het kerstnummer van Vrij Nederland, dat nu in de winkel ligt, staat een profiel van Ottolenghi en zijn collega Sami Tamimi, waarvan binnenkort in Nederlandse vertaling het kookboek Jeruzalem verschijnt bij Fontaine uitgevers.

De onderstaande gerechten gaan uit van vier personen.

Gerookte aubergine vol au vent met yoghurt

Ingrediënten:
– 500 ml volvette yoghurt
– Zout en peper
– 375 gram bladerdeeg
– 1 losgeklopt ei
– 6 kleine tot middelgrote aubergines
– 1 knoflookteen, gekneusd
– 3 eetlepels peterselieblad, grof gehakt
– 3 eetlepels citroensap
– 1 granaatappel
– 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
– 1 eetlepel olijfolie

De yoghurt een dag van tevoren klaarmaken: bedek een grote zeef met neteldoek, en plaats die boven een grote kom. Doe de yoghurt in de zeef,...