Iets dat met nadruk niet op sushi hoort, zijn bacteriën. Sushi is zelfs ontstaan om bacteriën op de vis te weren.

Tonijn op de sushi is een relatief nieuwe uitvinding, leerden we vorige week. Pas in de loop van de vorige eeuw veroverde de tonijn zijn prominente plaats op het sushi-menu. Voor die tijd bliefde men die bloederige rode vis niet, veel te sterk van smaak. Tegenwoordig horen tonijn en sushi bij elkaar als paard en wagen. Tijden veranderen. Iets dat nog steeds met nadruk niet op de sushi hoort – toen niet, nu niet, nooit niet – zijn bacteriën.

Sushi is populair. Nederland telt bijna vierhonderd Japanse restaurants. Een groot deel daarvan werkt volgens de formule ‘all you can eat’: bestel zo veel je wil voor een vaste prijs. De marges moeten dan ergens anders vandaan komen. Dat blijkt vooral ten koste te gaan van versheid en hygiëne.

Beeld: Utagawa Hiroshige

Afgelopen maand testte de Consumentenbond twintig van die all-you-can-eat-sushirestaurants. De uitkomst...