‘Ik zat vast omdat ik anders zou worden vermoord door Nedim Imac.’ Dat kreeg de in Engeland veroordeelde Nederlander J.R. vorig jaar naar eigen zeggen te horen van de Nederlandse politie.

R. werd in 2005 tot twee maal zestien jaar cel veroordeeld door de Britse rechter, onder andere voor heroïnesmokkel. Kort daarop kreeg R. in de Engelse gevangenis bezoek van de Nederlandse Criminele Inlichtingeneenheid (CIE). ‘Ze zeiden dat ik onschuldig was en dat ik voor mijn eigen veiligheid hier zat opgesloten.’ De CIE vertelde hem dat de onlangs geliquideerde Türkiyemspor-voorzitter Nedim Imac hem uit de weg wilde ruimen. Het openbaar ministerie bevestigt het CIE-bezoek, maar wil er verder niets over kwijt.

R. is inmiddels door de Engelsen uitgeleverd om z’n straf in eigen land te kunnen uitzitten. Over die strafomzetting werd R. afgelopen maandag gehoord door de Rotterdamse meervoudige strafkamer. Hoewel de ‘omzettingsrechters’ niet ingaan op de schuldvraag, greep R. de...