De titel De ander in ons staat mij in alles tegen. Dat wil nogal wat zeggen, want het boek is een inleiding tot het denken van de Franse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995), en dat is in de wereld van de filosofie een naam die je aan de lopende band tegenkomt.

Ik heb geen oordeel over zijn filosofie, want daarvoor ben ik er niet genoeg in thuis. Ik ben wel benieuwd waarom anderen door een ‘diepe bewondering’ worden overvallen wanneer ze zijn werk opslaan.

In het boek – zojuist verschenen bij uitgeverij SUN – is een lang gesprek opgenomen dat journaliste France Guwy met Levinas had in 1985. Het valt op dat Levinas daarin afwisselend de open filosoof is die beslist niets wil voorschrijven of ‘preken’, maar daarna lustig allerlei onderscheidingen aanbrengt die niet anders dan als beperkingen kunnen worden opgevat. Over seksualiteit zegt Levinas bijvoorbeeld: ‘De zinnelijke begeerte op zich is te uitsluitend gericht op het bezitten van de ander. Ik zoek in de...