Worden games de nieuwe literatuur? Wat gebeurt er eigenlijk in het hoofd van een lezer? En in dat van een schrijver? Is een schrijver een soort hacker? Arnon Grunberg onderzoekt.

Jaren geleden zei literatuurwetenschapper Frans-Willem Korsten tegen Arnon Grunberg dat games de toekomst van de literatuur vormen. Om precies te zijn, hij zei: ‘Als je echt onsterfelijk wilt worden, moet je games gaan maken.’

Dat irriteerde Grunberg, bovenmatig: ‘Ik was het hartstochtelijk oneens met hem, sterker nog: die uitspraak maakte me een beetje agressief. Maar nadat zijn woorden bezonken waren, begreep ik dat het een goed idee was om eens te onderzoeken of games inderdaad een toekomst van literatuur zijn, of misschien wel dé toekomst – al was het maar om te begrijpen waarom ik me zo had opgewonden over zijn uitspraak.’

De onderzoeksvraag werd: zijn games een levensvatbaar onderdeel van literatuur of hebben games en literatuur eigenlijk niets met elkaar te maken?

Onderzoek 1: De...