De man op de foto die tijdens de rellen in de Schilderswijk voor een groepje in het nauw gedreven agenten staat ken ik goed. Hij staat met zijn handen omhoog, draagt een blauw overhemd en een donkerblauw jasje bij Bureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk. Die man is Mustafa Sealiti, Moes voor vrienden, en de hoofdpersoon uit de reportage die ik in november vorig jaar samen met collega Abdou Bouzerda schreef over politiegeweld in de Schilderswijk. Sealiti is in oktober 2011 nadat hij was aangehouden en naar De Heemstraat was overgebracht naar eigen zeggen finaal in elkaar geslagen door een motoragent. Zijn zaak is op dit moment nog in onderzoek bij de Nationale Ombudsman.

Een dag na de rellen spreek ik hem.

Wat deed je daar helemaal vooraan?

‘Toen ik hoorde dat er een demonstratie kwam ben ik er naar toe gegaan. De demonstranten wilden een petitie aanbieden, maar de politie weigerde naar buiten te komen. Er is toen een ultimatum gesteld, maar er gebeurde niets. De...