De ministerposten in het nieuwe kabinet zijn eerlijk verdeeld om élke regeringspartij tegemoet te komen. Dat wordt vier jaar touwtrekken.

Toen ik medio juli op de site van VN de voorzichtige voorspelling deed dat het derde kabinet-Rutte meer ministers zou tellen dan zijn voorganger Rutte II, kon ik nog niet bevroeden hoeveel nieuwe ministersposten in werkelijkheid in het leven zouden worden geroepen. Ik hield het bescheiden op een uitbreiding van het kabinet met een minister van Klimaat en Energie en een minister van Asiel en Immigratie. Dat we twee ministers van Justitie en Veiligheid, twee van Onderwijs, twee van Volksgezondheid en een aparte minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zouden krijgen, kwam geen moment bij me op.

Bij de interviews met vertrekkende bewindslieden die ik samen met Wilma Borgman voor Met het Oog op Morgen en NPO Politiek maakte, was me wel opgevallen dat de meeste van hen steen en been klaagden over het gekmakend drukke bestaan dat ze...