Max op vrijdag

Zo barst Ruttes 'kleine kabinet' straks uit z'n voegen

Max van Weezel
Rutte op weg naar een zoveelste formatie-gesprek. Foto: Robin Utrecht/HH

Rutte houdt de overheid het liefst klein. Dan hebben de bewindslieden het ‘net iets te druk’: ideaal! Maar na jaren krenten willen die bewindslieden niets liever dan het grootste kabinet uit de parlementaire geschiedenis.

Mark Rutte heeft niet veel onwrikbare principes, maar één daarvan is dat hij liever niet te veel bewindslieden om zich heen ziet. Als je de overheid wilt afslanken en het aantal ambtenaren wilt verminderen, moet je zelf het goede voorbeeld geven, vindt de liberaal. Dan moet je de trap van bovenaf schoonvegen.

Najaar 2015 zei hij in Met het Oog op Morgen dat hij er niets voor voelde in een volgend kabinet meer ministers en staatssecretarissen op te nemen. Rutte noemde het goed dat zijn bewindslieden ‘het net iets te druk hebben’. Als je het kabinet ging uitbreiden, kreeg je ministers en staatssecretarissen die ‘werk gaan zoeken om hun salaris te rechtvaardigen’. Daar had hij geen zin in. Rutte reageerde op geruchten dat een deel van zijn ministers omkwam in...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials