Carel Peeters' Literaire Kroniek

Peter Vos schreef brieven om vrij te kunnen tekenen

Carel Peeters
Illustratie: Peter Vos, uit een brief aan Renate Rubinstein.

Wie een vriend of kennis van Peter Vos (1935-2010) was, kon zich gelukkig prijzen: die kreeg van tijd tot tijd een envelop met daarin een handgeschreven brief die bovendien geïllustreerd was. Meer dan honderdvijftig van zulke brieven zijn nu uitgegeven in een adembenemend boek.

Toen de latere uitgever van De Arbeiderspers Theo Sontrop eind jaren vijftig nog brieven sorteerde op het postkantoor van Amsterdam, herkende hij op een dag een met vogels versierde envelop als afkomstig van Peter Vos, net als hij nog niet zo lang geleden leerling van het St Bonifacius Lyceum in Utrecht. Sontrop zat in de redactie van het studentenweekblad Propria Cures, Peter Vos studeerde aan de Rijksacademie. Sontrop vond dat het blad wel een vaardig en geestig tekenaar als Peter Vos kon gebruiken. In die redactie zat ook Rinus Ferdinandusse, die niet lang daarna redacteur van Vrij Nederland werd. Ferdinandusse vond dat het weekblad wel een extra vrolijke noot kon gebruiken en vroeg Peters getekende...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials