Ze kregen levens­lange straffen voor zware delicten. Ten onrechte. Hoe vergaat het Lucia de Berk en Kees Borsboom in vrijheid?

‘Vanochtend was hier een monteur voor de verwarming,’ vertelt de hoogblonde vrouw in de doorzonwoning. ‘Die vroeg het meteen aan me, zo pats-boem: “Bent u dé Lucia de B.?” Dan kun je moeilijk gaan doen, maar waarom zou ik? Ik ben vrijgesproken. Het is niet zo erg als mensen me herkennen. Maar ik hoop wel dat het uiteindelijk slijt. Ik wil weer terug in de anonimiteit. Ik wil niet achteruitkijken. Ik wil vooruit.’

Ze wijst op de grote ramen aan de achterzijde van het huis waar ze sinds enkele weken woont. De verderop gelegen sportvelden versterken de weidsheid van het uitzicht. Ze zegt dat ze dolgelukkig is met haar nieuwe onderkomen. ‘Ik wil naar buiten kijken. Ik heb lang genoeg alleen de muren van mijn cel gezien.’

Lucia de Berk, de verpleegkundige die in de media werd aangeduid als ‘de engel des doods’, kreeg in 2003 levenslang voor zeven moorden en...