Alleseter Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur. Deze week: het pairen van koffie en eten is nog onontgonnen terrein. Bij de vis? Bij de berenworst? Nordic lunchroom Scandinavian Embassy verkent het.

Berenworst. Dat woord markeerde het begin van onze vriendschap. Een gemeenschappelijke vriendin vond dat wij elkaar eens moesten ontmoeten. Rikard Andersson, een Zweedse advocaat die zijn carrière in het bedrijfsleven aan de wilgen had gehangen om kok te worden, wilde een eigen restaurant beginnen. ‘Ach, wat moet ik daar over zeggen,’ zei ik met enige valse bescheidenheid. Ik vond het maar een raar verhaal en hield de boot een beetje af. Totdat, tussen neus en lippen door, dat ene woord de revue passeerde.

Die berenworst werd geproefd op een dinsdag, de derde van januari in 2012, ergens in Amsterdam. Nog geen vier dagen later ontmoette ik mijn nieuwe ‘schoonfamilie’ – ouders, broer, vriendin en de teckel – op het vliegveld van Stockholm. De volgende ochtend lagen we...