Kiest u er zelf voor om dit artikel uit te lezen? (Vraag het een filosoof!)

Author
Auteur
Nynke van Verschuer
Author
Auteur
Sander Pleij

Wat is goede wetenschap? Wat is de plaats van de mens in het heelal? Wat was er eerder, de ziekte of de diagnose? Wetenschappers vragen filosofen om hulp. En terecht: de filosofie kan heus nog wat voor ons betekenen. 

Kiest u er zelf voor om dit artikel uit te lezen? Het antwoord op deze vraag was eeuwenlang een twistappel onder filosofen. Tot er hersenwetenschappers opstonden die de vrije wil pardoes van tafel veegden en stelden dat de mens slechts handelt vanuit biologische patronen die gedurende millennia in de hersenen zijn geëvolueerd.

Het ging er meteen hard aan toe, met een woest debat waarin kopstukken uit beide kampen andere opvattingen afdeden als irrelevant of pseudowetenschappelijk. De Brit Stephen Hawking verklaarde de filosofie zelfs dood en begraven omdat ze was blijven hangen in boeken van weleer en de steeds verder specialiserende wetenschappen niet langer had kunnen bijbenen. Filosoof Daniel Dennett op zijn beurt voegde de Nederlandse neurobioloog Dick Swaab toe aan een ‘schurkengalerij’, omdat een concept als de vrije wil en Swaabs interpretaties van wat hij zag op scans, in de ogen van Dennett wetenschappelijk veel te vaag omschreven waren.