Joost Zwagerman

Over het laatste boek van Joost Zwagerman

Carel Peeters
Vilhelm Hammershøi. 'Interieur met lezende jongeman'. 1898.

Joost Zwagerman publiceert bijna sneller dan God kan lezen. Na Alles is kleur en Kennis is geluk heeft hij nu in De stilte van het licht zijn stukken over kunst verzameld. Met zijn daaruit blijkende hang naar stilte en leegte is hij definitief geen Maximaal meer.

Deze Literaire Kroniek over Joost Zwagermans deze week verschenen boek ‘De stilte van het licht’ is voor zijn overleden op dinsdag 8 september geschreven.

Het kan niet anders of het valt op dat Joost Zwagerman het motto voor De stilte van het licht, zijn nieuwe boek met artikelen over kunst, ontleent aan Gerrit Kouwenaar. Dat is de dichter die hij in 1987 in zijn hoedanigheid van voorman van de ‘Maximalen’ verantwoordelijk hield voor alle minimalistische ‘hermetische’ dichters die het poëzieklimaat bepaalden waar de Maximalen zich tegen keerden. Kouwenaar zelf bleef gespaard, maar zijn navolgers kregen in Zwagermans pamflet Het juk van het grote niets te horen dat ze ‘hyperkeurige poëzie’ schreven...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials