Lezen en koken

Ottolenghi verloste vegetariërs van de salade geitenkaas en de gevilde paprika met zijn boek Plenty. Dat staat vol met smaakvolle, geïnspireerde, volwassen, vleesloze gerechten. Opeens kon je in een doodgewoon eetcafé aubergine met karnemelkdressing en granaatappel bestellen. Net zo kleurrijk, inspirerend en smakelijk zijn de gerechten in Jeruzalem, ditmaal wel met vlees en vis. Dit is een prachtig kookboek. De stoffen kaft en straatfotografie, de leesbare inleiding inclusief beknopte geschiedenis van de stad (doe dat maar eens beknopt) schetsen een intens beeld van een heilige stad die eeuwen het centrum van de wereld was, het middelpunt tussen drie continenten, een culinaire smeltkroes, een ‘mozaïek van volkeren’ (de negatieve aspecten worden niet verzwegen). Het is een omvangrijke verzameling Jiddische, Arabische en Noord-Afrikaanse gerechten bijeengebracht door de Joodse Ottolenghi en zijn Palestijnse zakenpartner en co-auteur Sami Tamimi, beiden...