Ahmed Marcouch | ervaringsdeskundige over radicalisering

Interview

‘Ik slenterde over het Osdorpplein in Amsterdam-West toen ik een sms’je kreeg over de aanslag in Parijs. Ik ben meteen naar huis gegaan om de tv aan te zetten. Ik was geschokt. Het voelde zoals op de dag dat Theo van Gogh werd vermoord, tien jaar geleden. Ik dacht: dit zal enorme impact hebben. Sinds de moord op Van Gogh ben ik dag en nacht bezig geweest radicalisering onder Nederlandse moslims tegen te gaan. En nu werd de grootste nachtmerrie werkelijkheid, vijfhonderd kilometer hier vandaan. Toen ik hoorde dat de burgemeester van Parijs de volgende dag een grote manifestatie wilde organiseren, heb ik opgeroepen dat ook in Amsterdam te doen. In overleg met Argan, het islamitische jongerencentrum dat ook in 2004 een grote rol speelde bij het kanaliseren van de onrust in de stad. Uiteindelijk heeft Eberhard van der Laan gezegd: de gemeente gaat dit organiseren. Daar ben ik trots op.’

Op Twitter en in de...