redacteur

Thijs Broer

@ThijsBroer

Thijs Broer (1970) studeerde Rechten en Geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Sinds 1997 werkt hij voor Vrij Nederland, van 2006 tot en met 2019 als politiek redacteur. Hij maakte onder andere veelbesproken portretten van Jeroen Dijsselbloem, Frans Timmermans en Mark Rutte, en het geruchtmakende afscheidsinterview met Alexander Pechtold waaraan hij in de diepst geheim maandenlang werkte en dat in oktober 2018 werd gepubliceerd. In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bracht hij onder de titel ‘Schaduwmacht’ in samenwerking met Chris Ostendorf een reeks reportages in Vrij Nederland en Nieuwsuur over de werking van de democratie in Nederland.

Thijs is mede-initiatiefnemer van de debatavonden van studentenplatform Happy Chaos en van Het Doperscafé, een drukbezochte lezingenreeks in de Amsterdamse Singelkerk. Daarnaast was hij als adviseur betrokken bij de oprichting van Brandstof, de voorloper van The School of Life in Amsterdam. Hij was een van de vaste Binnenhofwatchers van het succesvolle programma ‘Politieke Junkies’ in De Balie, en treedt regelmatig op in de media als politiek commentator en als moderator en interviewer op verschillende podia.

Met Max van Weezel publiceerde Thijs in 2007 het boek De Geroepene. Het wonderlijke premierschap van Jan Peter Balkenende.

In het voorjaar van 2014 verscheen van zijn hand het boek Langs de kust. De Nederlanders en de zee, het verslag van een maandenlange zeiltocht die hij maakte over de Nederlandse kustwateren, waarvan inmiddels de zesde druk is verschenen.

Ook schreef hij de teksten voor het boek Mooi Samen. Portretten van het verenigingsleven rond de Zuiderzee van de bekroonde fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra, dat in november 2018 werd gepresenteerd bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.

Naast zijn grotere verhalen publiceert Thijs wekelijks een politieke analyse in de serie ‘Macht op vrijdag’.