VN-redacteur Sander Donkers herinnert zich de afgelopen weekend op Schiphol overleden soullegende: ‘You’re with the Burkes now.’

Toen ik in juli 2002 naar Philadelphia vloog om Solomon Burke te interviewen, had ik daar niet al te hoge verwachtingen van. Goed, ik zou in elk geval een belangrijke naam kunnen afstrepen van mijn geheime lijstje nog-te-interviewen-soullegendes, en dat was natuurlijk mooi meegenomen. Maar de praktijk leerde dat zulke ontmoetingen meestal tegenvielen, en dat de legendes in kwestie helemaal geen trek hadden in een serieus gesprek. De obligate, ontwijkende antwoorden van Burke’s generatiegenoot Wilson Pickett, die ik kort daarvoor had gesproken, zaten nog vers in mijn geheugen.

Natuurlijk wist ik dat Burke een kleurrijke persoonlijkheid was die er talloze buitenissigheden op nahield. Maar of ik daar ook iets van te zien zou krijgen? The King of Rock & Soul, al jaren een beetje in de vergetelheid geraakt, had een nieuw, succesvol album uit, Don’t...