Interview Tom Naegels

Tom Naegels woont in het decor van zijn boeken. Althans, die indruk is bijna niet te vermijden, na het lezen van het in Vlaanderen geruchtmakende Los en de onlangs verschenen opvolger Beleg. Binnen slalomt de Angolese schoonmaakster om het kinderspeelgoed terwijl zijn hoogzwangere vrouw koffie maakt. Buiten ligt de plezierige wijk Berchem enorm multicultureel te zijn, met Turkse supermarkten, Marokkaanse koffiehuizen, vage belwinkels, een Spaanstalige evangelische kerkgemeenschap, en hier en daar een blank café waar de clientèle al in de ochtend aan het bier zit.

Zo heeft de schrijver en journalist het graag. Niet omdat het leven in de wijk altijd even leuk is, maar simpelweg omdat het veelkleurige en soms onrustige stadsleven in Naegels’ ogen nu eenmaal de realiteit is. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik, zoals zoveel jonge gezinnen doen, buiten de stad zou gaan wonen,’ zegt hij. ‘Voor mezelf, maar vooral voor mijn kind. Ik vind het extreem belangrijk dat...