De zaak Holleeder / Mieremet-vriendin verdacht van witwassen

‘Het enige dat me interesseert, is dat mijn naaste familie geen problemen krijgt. De veiligheid van mijn kinderen staat op de eerste plaats.’ Ria E. stelt zich kordaat op als op 12 december 2005 twee rechercheurs haar bezoeken. Haar vriend John Mieremet is elf dagen eerder doodgeschoten in het Thaise Pattaya. Waarom? Ria heeft geen idee. ‘Met de zaken van Johnny wenste ik me niet te bemoeien, zesentwintig jaar lang niet,’ vertelt de vriendin aan het justitieel bezoek in haar Belgische villa. ‘Ik sta op eigen benen en heb een eigen zaak.’ Het lijkt geveinsde onwetendheid. Dat is het volgens de opsporingsinstanties zeker. Daarom is er nu beslag gelegd op wat volgens justitie de nalatenschap van Mieremet is: een bedrag van 13,4 miljoen euro.

De naam van Ria E. is onlosmakelijk verbonden met de strijd in de Amsterdamse onderwereld. Het was haar levenspartner John Mieremet die in 2002 uit de school klapte over zijn...