Interview / Soulontdekking Charles Bradley (65)

Een zwarte soulzanger die zegt dat The Eagles zijn leven heeft gered – misschien moet je een beetje een muzieknerd zijn om de ironie ervan in te zien. Waar soulmuziek doorgaans wordt gezien als een uiting van eerlijke, rauwe emotie, staat The Eagles zo ongeveer voor het tegendeel. Maar Charles Bradley zal niet bezig zijn geweest met zulke overwegingen. In Poughkeepsie, New York, was hij een pizzatent langs de snelweg binnengerend nadat hij was mishandeld en vernederd door een politieagent. ‘Die hield de auto waar ik in zat staande en vroeg me de naam van de chauffeur. Die wist ik niet, hij gaf me een lift naar mijn werk. Dus zei ik: “Dat moet u aan hem vragen.” Voor ik het wist werd ik uit de auto getrokken. “Nigger, ik sla je hersens in!” riep hij. Ik kreeg handboeien om, en een paar tikken. En ik had niets gedaan. Ik dacht: houdt het dan nooit op?’

In het restaurant, alleen aan een tafeltje, probeerde hij genoeg moed...