Interview Willem Breuker

‘Ik heb een heel enerverend, ruig leven achter de rug. De geneugten geproefd, dat zeker, maar vooral altijd keihard gewerkt. Je voortdurend kunnen concentreren op het maken van iets – dat is voor mij altijd het belangrijkste geweest. Dat is een hysterische dwang. Dus sla je allerlei dingen over waarvan men zegt dat ze noodzakelijk zijn. Ga je slecht eten, veel te weinig slapen, nooit rust nemen, nooit op vakantie. Want wat moet ik op vakantie? Ga toch weg, daar heb ik niks mee te maken.

Nou ja, op een goeie dag word je dus tot de orde geroepen. Mijn lever was naar de klote. Zeven jaar eerder was ik al gestopt met drinken. Bij sommigen herstelt die lever zich dan, bij mij ging hij achteruit. Alle giftige zaken in je lijf worden niet meer afgevoerd, dus ik moest een transplantatie. Dan word je eerst helemaal gescreend. Mijn longen, mijn hart – dat was allemaal in orde, dus ik kwam in aanmerking. Maar ja, het gaat hier niet zoals in China. Dat ze tegen een...