Reportage / Salman Rushdie in Den Haag

‘Als mensen beginnen over het zuiver houden van de cultuur; zuiveren, schoonmaken, dan wordt het gevaarlijk. Kijk maar naar de recente geschiedenis in Europa en de etnische zuiveringen. Ik ben tegen schoonmaakmiddel en vóór vuil.’

Aldus sprak Rushdie. De auteur die de status heeft verworven van een rockster was op Crossing Border en werd daar geïnterviewd. Rushdie was in vorm en gaf het zeer gemixte publiek waar voor zijn geld: anekdotes over zijn jeugd en acteerervaringen, Macchiavelli, het oude Venetië en zijn Arabische invloeden, zijn ballingschap uit India. Het kwam allemaal (en nog veel meer) aan bod, gelardeerd met veel humor. Hier was niet slechts een auteur aan het woord, maar een showman, een entertainer.

Mijn relatie met Rushdie voert terug naar het Boekenbal van 2001. Daar, te midden van het drammende publiek, riep hij me tot zich om samen te dansen. Ik veinsde dat ik het doodnormaal vond, en danste tot zijn beeldschone...