Ian Buruma: de liberaal die niet voor mietje aangezien wil worden

Carel Peeters
Ian Buruma. Foto: Basso Cannarsa/Opale/Leemage/HH

Ian Buruma wordt hoofdredacteur van de New York Review of Books. De sinoloog, essayist en politiek commentator kreeg op 7 november 2008 de vijftigste Erasmusprijs voor zijn boeken en beschouwingen over Japan, China, Duitsland, kunst, literatuur en de interactie tussen culturen. Dat was toen reden voor een nog altijd actuele ‘ideografie’, een portret van zijn ideeën door Carel Peeters.

Ian Buruma heeft altijd een goede hand gehad in het typeren van mensen, groepen of maatschappelijke verschijnselen. Wanneer hij bijvoorbeeld schrijft dat neoconservatieven in Amerika denken dat liberalisme iets voor mietjes is, dan duikt vanzelf de hele wereld van vrijemarktabsolutisme, geloofsovertuigingen, militaire uniformen en koude oorlogstaal op. Het is de wereld van hard tegen hard. In vergelijking met deze vertegenwoordigers van de Harde Hand is een liberaal inderdaad een doetje dat wil nuanceren, discussiëren en afwegen. En dan heb je ook al gauw te maken met intellectuelen, een...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials