Carel Peeters' Literaire Kroniek

Toen was botheid nog op z'n Maarten van Rossems

Carel Peeters
P.C. Hooft. Beeld: Stadsarchief Amsterdam / Wikimedia Commons

Botheid mag in deze tijd tot een levensstijl zijn uitgegroeid, in de zestiende eeuw betekende het heel iets anders, schrijft René van Stipriaan in zijn boek Lof der botheid.

Lompe directheid, beter bekend als botheid, is niet iets dat aanmoediging verdient. Van de varianten die zich desondanks voordoen zijn die van Johan Derksen en Donald Trump om snel te vergeten. Ik geef de voorkeur aan Maarten van Rossem. Zijn oneliners zijn meestal voorzien van een steekhoudende toelichting, of je kunt die erachter vermoeden. Hij komt het dichtst bij de oorspronkelijke betekenis van botheid: ongepolijste eenvoud. Er niet omheen draaien, geen pirouettes, maar een snedige en kernachtige samenvatting van het veronderstelde betoog. In de zestiende eeuw, schrijft René van Stipriaan in Lof der botheid, was botheid nog geen uiting van gebrek aan beschaving, maar een bepaalde sobere mentaliteit die je in de zeventiende eeuw terug zag bij Michiel de Ruyter en later in de Mariakaakjes die Willem...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials