Nieuwe gerechten ontstaan uit keukenafval. Allemaal door het wonder dat fermentatie heet.

Fermenteren is cool. Het is ambachtelijk, gezond en verantwoord en vooral ongelooflijk sympathiek. Iedereen wil fermenteren, van het chicste restaurant tot de geitenwolste sok. We fermenteren ons naar een betere wereld.

Vroeger was het een beetje een vies woord, fermenteren. Als je mijn moeder vijftien jaar geleden niet had gezegd dat het haring was, maar had gevraagd of ze trek had in een stukje gefermenteerde vis, dan zou dat bij haar een diepe weerzin hebben opgeroepen. Fermenteren is namelijk hetzelfde als verrotten.

Met een rot brok weetabix kan de chefkok van Noma een smakelijke bouillon trekken.

Maar eigenlijk is het andersom: rotten is fermenteren. Vergisten is ook fermenteren. Net als pekelen en inmaken dat vaak zijn. Soms noemen we het zelfs gewoon ‘rijpen’.
Als we spreken van fermentatie, dan bedoelen we de transformatie van etenswaar veroorzaakt door micro-organismen als...