Het verkeerde spoor

Harry Lensink
Foto: Marcel van den Bergh
Minister Opstelten ziet af van marktwerking in de forensische opsporing. Particuliere onderzoekers zijn verbijsterd.

Waarom stopte het hart van Denise Schou­ten? De eenentwintigjarige vrouw overleed in december 1999 aan een infarct, stelde het Nederlands Foren­sisch Instituut (NFI) indertijd vast. De onderzoekers hadden geen verdachte stoffen in haar lichaam gevonden die konden wijzen op een onnatuurlijke dood. Maar de nabestaanden van Schouten accepteerden die conclusie niet.

Zij meenden dat er in een discotheek met Denises drankje was geknoeid. De familie zocht elders een bevestiging van haar vermoeden. Die kreeg ze onlangs: het bedrijf Independent Fo­ren­sic Services (IFS) vond dertien jaar na dato bestanddelen van xtc in de haren van de jonge vrouw. Begin juli bracht De Telegraaf het nieuws op de voorpagina en minister Op­stel­ten van Veiligheid en Justitie zag zich genoodzaakt om de Tweede Ka­mer in te lichten. In de brief van 5 juli houdt de bewindsman zich op de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie