Het lab van de mensverbetering

Maurits Martijn
‘Wij zijn altijd al cyborgs geweest’. Techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek pleit ervoor het onderscheid tussen mens en technologie los te laten.
Op de Universiteit Twente doen ze proeven die ze vijf jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. Foto: Marcus KöppenOp de Universiteit Twente doen ze proeven die ze vijf jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. Foto: Marcus Köppen

In de werkkamer van prof. dr. Wim Rutten doen zich wonderen voor. De hoogleraar neurotechnologie van de Universiteit Twente laat een filmpje zien van een man op een doktersstoel. Zijn lichaam is bedekt met draden, achter zijn rug staat een versterker-achtig apparaat en zijn blik is gericht op een computerscherm.

Boven op zijn schedel, ter hoogte van zijn kruin, ligt een rechthoekig, metalen voorwerp, zo groot als een iPod. Je kunt het niet zien, maar aan de onderkant van die metalen plug, vertelt Wim Rutten, zit een spijkerbedje van een paar millimeter groot met honderd kleine naalden. Die zijn recht door de schedel van de man in het motorische deel van zijn brein geprikt. Aan de naalden zitten elektroden,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials