Het grote BBQ en grillboek is een vertaling van Grillboken.

Een uitgave van het Zweedse glossy culi-tijdschrift Allt om Mat (‘alles over eten’), vergelijkbaar met onze Elle Eten.

Dat het vertaald is, is goed te lezen in kleine stukjes belachelijk proza over plonzende kinderen, dobbers waar naar getuurd wordt en rosé in het glas die ons vertelt dat het zomer is. Er staan veel grote, fletse foto’s in, die het niet altijd appetijtelijker maken. De kracht van dit boek zit in de kwantiteit. De auteurs verzamelden meer dan tweehonderd (summiere) barbecuerecepten, ingedeeld op groente, kip, vis, lam, rund, varken. Aangevuld met dipsauzen, bijgerechten, drankjes en toetjes (waarvan de meeste dan weer niets met de barbecue te maken hebben). Het is vooral veel van hetzelfde, maar er zit ook wel eens wat interessants tussen: broodje haloumi met perzik, lamsentrecote met pistache-aioli of een met feta gevulde varkensrollade met pruimensalade. In andere recepten worden zoete...