Hedendaagse verlokkingen

Carel Peeters
Odysseus en de Sirenen, door Herbert James Draper, 1909.
‘Discipline’ is geen aangenaam woord, maar het heeft zijn onverwacht veelzijdige kanten. Carel Peeters over waarom we meer zelfdiscipline nodig hebben dan onze voorouders.

Odysseus staat bekend als een moedig man die veel tegenstand overwon tijdens zijn omzwervingen.

Toch was hij er niet gerust op dat hij weerstand zou kunnen bieden aan de zang van de Sirenen toen hij hun eiland naderde. Ook van de weerstand van zijn bemanning was hij niet zeker. Hij liet was in hun oren stoppen. Zelf liet hij zich vastbinden aan de mast van het schip. Zo passeerden ze veilig het met skeletten bezaaide eiland.

Dat Odysseus zich liet vastbinden geldt als een geval van verstandige uitbesteding van discipline. Hij zou anders de verlokkingen niet hebben weerstaan. Het uitbesteden van discipline komt vaak voor: de wekker zetten, de barman vragen je niet meer in de schenken, vragen om een deadline. Marli Huijer, de schrijfster van het boek met de strenge titel Discipline, is zelf niet in beweging...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie