Halbe Zijlstra: Niet Raad voor Cultuur maar publiek moet bepalen wat goede kunst is

Thijs Broer& Thijs Niemantsverdriet
Foto: Ivo van der Bent

Niet de Raad voor Cultuur of andere deskundigen moeten bepalen wat goede kunst is, maar het publiek. Dat zegt Halbe Zijlstra deze week in Vrij Nederland in zijn eerste grote interview als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In zijn plannen voor de culturele sector wil Zijlstra (VVD) bezoekersaantallen als een belangrijk criterium gaan hanteren. ‘Anders bepaalt een kleine groep welke kunst gesubsidieerd moet worden. Kunst is voor de maatschappij. Als de maatschappij niet bereid is ernaartoe te gaan, is er iets fundamenteel verkeerd.’

De komende vier jaar zal het kabinet-Rutte 200 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur, meer dan 20 procent van het budget. Zijlstra wil deze bezuinigingen aangrijpen voor een ingrijpende ‘omslag’ in de culturele sector. De kunsten moeten ondernemender worden, meer op zoek gaan naar publiek en naar private financiering. ‘We moeten af van de vanzelfsprekendheid dat gezelschappen of instellingen die het slechter doen...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie