Of Bas Eickhout en Hans van Baalen in Amerika wel eens chloorkip hebben gegeten? Eickhout denkt even na. ‘Volgens mij heb ik nooit kip gegeten daar. Dus ik geloof het niet.’ Van Baalen: ‘Jazeker! Lekker. Niks mis mee.’

Al een paar jaar zijn de Europese Unie en de Verenigde Staten achter gesloten deuren aan het onderhandelen over TTIP, een alomvattend vrijhandelsakkoord tussen de twee economische machtsblokken, samen goed voor bijna de helft van de wereldeconomie. Het akkoord moet niet alleen de tariefmuren slechten, maar ook allerlei technische standaarden, milieu-eisen en regels voor voedselveiligheid op elkaar afstemmen. In het Europees Parlement wordt de komende tijd intensief gesproken over het verdrag. In de Nederlandse media was aanvankelijk nauwelijks aandacht voor TTIP, totdat de discussie dit voorjaar hevig opvlamde. Volgens critici zou het handelsakkoord ten koste gaan van de hoge Europese normen, vooral voor voedselkwaliteit en dierenwelzijn. Een hoofdrol in het...