Documentairemaakster

Ik was in Kenia om een portret te maken van Raila Odinga, de oppositieleider die op 31 december door stembusfraude de verkiezingen verloor. Hij is de grote belofte voor verandering in Kenia. De beeldvorming over Afrikaanse leiders is zo negatief, en ik denk met hem iets anders te kunnen laten zien. De film maak ik zonder opdrachtgever, dus zonder subsidie. Odinga is een sociaal-democraat, ooit opgeleid in de DRR, zijn zoon heet Fidel, zijn dochter Winnie. Zijn vader was een van de grote leiders van het net onafhankelijke Kenia. Zelf heeft Raila acht jaar in de gevangenis gezeten. Ik volg Odinga al sinds de verkiezingen in 2002. We zijn toen in twee weken het hele land doorgereisd. Overal trok hij tienduizenden mensen. Hij heeft charisma, hij trekt de camera als een magneet naar zich toe.

Op de ochtend van mijn arrestatie was ik ’s ochtends naar het Hiltonhotel gegaan. Het was moeilijk om er te komen. De hele stad is gemilitariseerd vanwege de voortdurende...