Johannes Sigmond, beter bekend als Blaudzun, is de populairste alternatieve artiest van Nederland.

Shout – DWDD

Twee jaar geleden speelde Blaudzun in De Wereld Draait Door het nummer ‘Shout’ van het Britse duo Tears for Fears. ‘En iedereen wist opeens wie ik was.’ Johannes Sigmond had niet lang nagedacht over die keuze. ‘De redactie belde ’s middags of ik die avond kon komen. Ik pakte mijn banjo en dacht toevallig aan dit liedje. Ik googelde de tekst nog even en ’s avonds speelde ik het.’

Het lijkt een doorsnee-pophit uit de jaren tachtig, ‘Shout’, ook door de eenvoud, maar dat is het bij nadere bestudering toch niet. Tears for Fears, de groepsnaam geeft het al weg, baseerde zich in de eerste jaren van zijn bestaan in zijn teksten volledig op de primal scream-theorie van Arthur Janov. Als je je angsten maar zou uitschreeuwen, zo luidde die, dan zouden ze op den duur vanzelf verdwijnen. ‘Shout’ is een aanmoediging om te schreeuwen. Ofwel: to let it all...