FBI-agenten hacken mee met de Nederlandse politie

Harry Lensink& Freke Vuijst
Foto: Mark van der Zou / HH
De Amerikanen bevechten wereldwijd cybercrime. Nederland doet mee: twee special agents zijn hier continu ‘embedded’.

Waar moet een sollicitant die wil werken bij het Team High Tech Crime op letten? Hij of zij moet in ieder geval goed Engels spreken. ‘Dat is wel zo gezellig als je ’s morgens onze vaste FBI-verbindingsofficier tegenkomt bij de koffieautomaat,’ staat er op luchtige toon in de meest recente wervingsbrochure van de politie.

Dat de Nederlandse opsporingsinstanties bij misdaadbestrijding graag samenwerken met hun Amerikaanse zusterorganisaties, is bekend. Maar bij de aanpak van computercriminaliteit is die band wel heel innig. Sinds 2010 hebben de Secret Service en de FBI agenten gestationeerd bij de High Tech Crime Unit (HTCU) van de Landelijke Recherche. Ook andere landen – Roemenië, Estland, Oekraïne en Colombia – hebben dergelijke ‘embedded’ liaisons in hun politiediensten. ‘We zijn het hele jaar door aanwezig bij de Nederlanders. Dat maakt...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie