‘WE are a cynical lot,’ zegt Laura Hird. ‘We omarmen de grimmigheid van het leven. We koesteren een genegenheid voor de donkere kant, in een poging te begrijpen wat mensen motiveert.’ Dat dit gold voor het gros van de Schotse schrijvers, wist ze al. Sinds kort weet ze dat het ook opgaat voor een groot deel van de Schotse popmuzikanten. Hird is een van de zestien schrijvers die meewerkte aan de cd Ballads of the Book, waarop een keur aan bands en muzikanten speciaal voor hen geschreven teksten op muziek zette. ‘Erg somber,’ noemt ze die cd. ‘En dus erg Schots.’

Dat is geen negatief oordeel. Hird, een schrijfster wier boeken omschreven worden als ‘Tartan Noir’, is juist erg te spreken over het project. ‘Ik had altijd al een song willen schrijven, maar geen idee of ik dat kon. Het was zeer opwindend om het eindresultaat te horen. En straks op het Crossing Border-festival ga ik eindelijk mijn held Alasdair Gray ontmoeten. Ik aanbid die man al vijfentwintig...