Eigen centen eerst

Tomas Vanheste& Maurits Martijn

18-10-2008
Door Maurits Martijn en Tomas Vanheste

De financiële wereld staat in brand en de overheid blust. Opeens mag het allemaal weer: staatssteun, onverholen nationalisme, lak aan het parlement en dwepen met Marx.

Negen maanden voor de beurskrach van 19 oktober 1987, toen de Dow Jones in één dag bijna drieëntwintig procent verloor, schreef de keynesiaanse econoom John Kenneth Galbraith dat het verband zoek was tussen de beurskoersen en reële economische waarden. Galbraith zag opmerkelijke parallellen met de toestand vlak voor de crash van 1929. Het geloof in uiterst risicovolle financiële producten. Het welig tieren van hoogmoed. Ondraaglijke schuldenlasten op de balansen van banken en bedrijven. Het idee dat we in een nieuwe tijd leefden waar oude wetten niet meer golden.

Toen de beurs op die zwarte maandag instortte, overspoelde de kersverse Fed-voorzitter Alan Greenspan de markt met goedkoop krediet. Dat het kapitalisme niet door een onzichtbare hand maar door...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials