Een stichting tegen intellectueel conformisme

Carel Peeters
De Engelse filosoof Anthony Grayling houdt de eerste lezing van de nieuwe stichting ‘Werkelijkheid in Perspectief’, die intellectueel conformisme wil tegengaan.

Van ‘Werkelijkheid in Perspectief’, de naam voor de stichting die Paul Cliteur, Frits Bolkestein en Meindert Fennema hebben opgericht om ruimte te geven aan ‘extreme meningen’ die niet meer de kans zouden krijgen, schrik je niet op.

Braver kan het eigenlijk niet. Volgens het artikel ‘Extreme mening is bij ons welkom’ in de Volkskrant van 22 juni, waarmee de stichting zich kenbaar maakte, wil ze het ‘intellectueel conformisme’ van links en recht doorbreken door in de toekomst aandacht te besteden ‘aan racisme, euthanasie, dierenrechten, humanitaire oorlogsvoering, de War on Drugs en de vraag of er sprake is van vooruitgang in de menselijke beschaving’. Dat zijn niet bepaald onderwerpen die de kranten en tijdschriften dagelijks laten liggen, laat staan menig radio- en televisieprogramma. Het ziet...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie