Vet is oké zolang je het kan drinken. Als je erop moet kauwen, kun je het beter laten staan.

Dat is het nieuwe voedingsadvies van de Gezondheidsraad: vast vet vervangen door vloeibaar. Of preciezer: vloeibaar op kamertemperatuur. Olie dus. Want vet is vet als het vast is op kamertemperatuur. Anders noemen we het olie. Verzadigde vetzuren zijn uniform van structuur en vormen makkelijker een regelmatig patroon; ze stollen eerder. Ze doen ook weinig goeds voor uw cholesterol. Plantaardige vetten bevatten vaak onverzadigde vetzuren, die zijn gezonder en grilliger van vorm. Daarom zijn plantaardige vetten vaak olie. Kokosolie, palmolie en cacaoboter zijn de uitzondering: hun vetzuren zijn plantaardig en toch verzadigd. Daarom zijn ze hard op kamertemperatuur. Kokosolie zou in Nederland dus eigenlijk kokosvet moeten heten (alleen op een tropisch hete dag zit er kokosolie in je tonnetje). Maar ja, dat klinkt niet zo aantrekkelijk. Daarom zegt de Gezondheidsraad ‘vloeibaar’ en niet...