Dat is het nieuwe voedingsadvies van de Gezondheidsraad: vast vet vervangen door vloeibaar. Of preciezer: vloeibaar op kamertemperatuur. Olie dus. Want vet is vet als het vast is op kamertemperatuur. Anders noemen we het olie. Verzadigde vetzuren zijn uniform van structuur en vormen makkelijker een regelmatig patroon; ze stollen eerder. Ze doen ook weinig goeds voor uw cholesterol. Plantaardige vetten bevatten vaak onverzadigde vetzuren, die zijn gezonder en grilliger van vorm. Daarom zijn plantaardige vetten vaak olie. Kokosolie, palmolie en cacaoboter zijn de uitzondering: hun vetzuren zijn plantaardig en toch verzadigd. Daarom zijn ze hard op kamertemperatuur. Kokosolie zou in Nederland dus eigenlijk kokosvet moeten heten (alleen op een tropisch hete dag zit er kokosolie in je tonnetje). Maar ja, dat klinkt niet zo aantrekkelijk. Daarom zegt de Gezondheidsraad ‘vloeibaar’ en niet ‘olie’ of ‘plantaardig’. Een simpele regel, een zorg minder. Lekker vet eten mag, zolang je het kunt schenken.

xxx week later staat bio-analytisch chemicus Martin Grootveld van xx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx in xx Britse kranten. xxx zegt: xxxx xxx met xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx oliën xxxxx soja- xx xxxxxxxxxxxxxx x niet xx xxxxxxx xxxxx xxxx die onverzadigde xxxxxxxx ontstaan xx xxx xxxx temperaturen giftige aldehyden. xxxxxxx xxx in verband xxxx xxxxxxxx xxx kanker xx alzheimer, xxxxx The xxxxxxxxxxxx Fish xxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx plantaardige xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx
Help ons de grenzen van de vrijheid bewaken.