Reportage / Literair diner

Ze hebben geen blaas. Niet te krijgen. Een week zijn de koks van Schiller bezig geweest met het menu van vanavond, maar een of twee varkensblazen, die hebben ze dus niet.

Waarom geen blaas? ‘Kan je niet krijgen,’ zegt Kok Sjoerd. Hij haalt zijn schouders op alsof het hem niks kan schelen.

Maar ze moeten toch een gerecht maken met varkensblazen? ‘Geen varkensblaas,’ bromt hij en hij verdwijnt schijnbaar doodgemoedereerd weer in de pijpenla die in Café Schiller wordt aangeduid als ‘de keuken’.

Er klopt iets niet. Kok Sjoerd en kok Jessica lijken te ontspannen.

‘Dat is een beetje raar,’ beaamt het barmeisje van het etablissement aan het Amsterdamse Rembrandtplein, en ze glimlacht erbij op een manier die niet geruststelt.

Deze avond proberen twee Amsterdamse koks een legendarisch diner vol oude, Franse gerechten te reconstrueren. De Belg Bart Van Loo, schrijver, heeft de recepten achterhaald en genoteerd in zijn grote Frankrijktrilogie: drie erudiete boeken...